November 26, 2009

Preparation

Hurmm agak lame saya tidak mengupdatekan blog saya ni..maklumla semakin dekat semakin bz la saya membuat persiapan serta jadual kerja yg direct jek sekarang...nk carik wet lebih..maklumla kena kerja keras sikit ..Kalau nk diikutkan memang letih jugak la nk wat semua persiapan ni..Selama ni saya melihat rakan2 saya jek yg bz wat persiapan..sekarang tiba la masa bg saya utk membuat persiapan..x sangka jugak la banyak juga benda yg nk difikirkan..Tambah2 bila nk dekat menjelang mejelis lg la rasa x tentu arah..siang malam asyik fikir tentang mejelis jek..Ye la kan risau la jugak kan takot ada benda yg x sempat nk settlekan time mejelis tu nanti...Utk membuat persiapan ni banyak jugak la saya buat survey dr magazine,website n lain2..Susah nk buat decision bila dh terlampau banyak buat survey ni..ye la kan bile dh de yg berkenan, pastu tgk yg lain lak mula berkenan yg lain lak..so cam ne le pendirian nk tetap kan...memang dugaan betul bile nk wat pemilihan ni..Dibawah ni antara persiapan setakat ni...

kad kahwin

Banyak juga tempat yg membuat kad kahwin saya survey...Pada mulanya saya plan nk buat kad kat bandung sbb ramai org cakap tempah kad kt sane murah kalau yg jenis hard cover..Sampai la saya dgr sendiri pengakuan kawan saya yg pernah tempah kad kt sane..memang die kata dr segi harga kad memang murah..tp bile dicampur ditolak semua lebih kurang same jek bile dah ditimbang di airport dgn tax yg dikenakan.So terpaksa la batalkan hasrat nk buat kad kt sane tu..Kalau diikutkan memang teringin nk buat kad jenis hard cover tu..merata tempat gak la g survey..paling murah pon leh dapat rm4 bg satu kad..so kalo 500 kad bersamaan 2k kan..cam sayang lak nk membazir utk kad tu..so utk sedapkan hati ikut cakap kengkawan buat kad memahal pon lepas tu org buang gak..baik gunakan wet utk benda yg lebih penting..Bila difikirkan betul gak cakap diorg tu..Last2 masa g pameran pengantin yg diadakan di mid valley kebetulan ada lak kad yg tgh offer..siap dapat free banner lg..so pe lg kan terus pilih n terus oder la.Saya pilih pon kad yg simple jek..Insyallah dlm bulan 12 ni siapla kad yg ditempah tu..So kiranye bab kad dh settle la..

photographer

Bagi pencarian photographer pulak banyak jugak la saya buat survey..Kesemuanya lebih kurang jek harga photographer sekarang ni..Tahun lepas saya ada wat tempahan..time tgh promosi.so kiranye saya tempah harga promosi la..Pastu bebaru ni saya call la pihak diorg utk confirmkan date...then masa call diorg tu boleh pulak kan cakap yg diorg x leh bg harga time booking tu sbb dah lama..boleh pulak mcm tu kan sedangkan masa booking diorg kata boleh sampai bila2 jek kalau booking time promotion..ceh cakap x serupa bikin jek kan..bile dah last minit cam ni kan memang susah la nk hire phoptographer sbb kebanyakan tarikh tu mesti ramai yg dah dibooking.Ye memang betul semua nye dah dibooking bila saya try call diorg.Dan kebanyakan price utk satu event dalam rm1900(proffsnal price)..kalau 2 event dah nk dekat rm4k..Kalau buat bisness ni memang gerenti untung la kan..So conclusion nye br teringat saya ada kawan yg buat photographer ni..terus la contact dia..dan kebetulan pula time majlis saya tu dia dah balik ke malaysia..so apa lg dgn pantasnye saya terus hire dia..so sape2 yg tgh cari photographer tu boleh la buat survey kt website member saya di spyrostudio.weebly.com .Dekat situ boleh la tgk contoh2 gambar yg dia ambil..Kalau berkenan boleh la hire dgn die nanti..

videographer

Utk videographer pula saya ada melihat contoh2 video yg org ambil.Tgk punya tgk adalah berkenan dgn sorang ni..die punya video memang la superb..so dgn pantasnya saya email la dekat dia nk tanye kan quotation harga..keesokan harinya org ni reply quotation harga dekat saya..Hurmm terkejut jugak la bile die list kan semua quotation harga..utk satu event punye shoot die charge rm3300..so kalau 2 event rm6600..Mak aihh kalau rege cam tu dah boleh buat down payment kereta dah kan..so dgn serta merta terpaksa saya membatalkan hasrat utk hire org tu..Sekarang ni tgh dlm proses pencarian lg..Senarai masih ada tp belom buat decision lg..

Reception outfit n make up

Bagi baju berinai,bersanding dan make up saya telah memberi kepercayaan kepada shamnina omar merupakan make up artis utk settlekan persiapan sehingga majlis saya berlangsung..Saya kenal dia sejak saya tempah baju tunang saya dgn dia.Saya sgt berpuas hati dgn hasil kerja dia yg teliti dalam segala segi..Kiranye dia tahu jek citarasa saya..Disebabkan semua itu saya senang bekerjasama dgn dia..Dia banyak membantu bg idea utk persiapan saya..Kiranya senangla utk berbincang dgn dia dan yg best nye dia jenis x kerek...so x de le rase segan dgn dia..Sekarang ni saya cume kena fikirkan pasal baju akad nikah saya jek..Harap2 dapat settlekan dlm mase yg ditetapkan..

caterer

Bagi caterer pulak saya dgn parent saya memberi kepercayaan penuh kpd D'selera catering bg menguruskan segala persiapan di majlis saya nanti..Kami memilih diorg disebabkan segala kelengkapan yg kami perlukan semuanya ada..dan yg pentingnya diorg pernah menguruskan majlis ditempat dimana majlis saya akan diadakan..so x payah susah2 diorg nk survey tempat tu nanti..Dari segi menu pula saya serahkan dekat parent saya utk memilih..Janji semuanya settle..Saya malas nk fikir soal2 makan ni..Biar jek parent saya yg uruskan..So lega sikit saya x payah nk fikirkan pasal benda2 ni..yg tahu semuanya berjalan dgn lancar..

Pelamin

Pelamin pula saya memberikan kepercayaan sepenuhnya kepada butik rinssuzana utk menguruskannya..Saya mula berminat dgn pelamin yg dibuat oleh butik ni bila saya mengunjungi pameran pengantin di mid valley bila butik ni menjadi penaja pelamin dipentas utama pameran tu..Time tu terus berkenan dgn hasil kerja diorg..so terusla pergi ke booth diorg yg ada dekat situ utk tanyakan quotation harga bg pelamin yg saya nak.Discuss punya discuss x sangka la diorg boleh negotiate bg harga dalam bajet saya sedangkan sebelum ni pernah juga bertanyakan dekat butik lain..Semuanya nk kasik harga yg tinggi2 jek kan..Bila dh abis discuss terusla saya booking bayar deposit..Sehingga la baru2 ni saya pergi ke butik diorg utk membuat final decision utk design pelamin yg saya nak..Alhamdulillah semuanya dh settle cuma tunggu sampai majlis berlangsung jek..

Bunga pahar n door gift

Bunga pahar pula saya bg sepenuh kepercayaan kpd makcik saya utk membuatnya..Disebabkan makcik saya memang pandai buat segala jenis bunga pahar so senangla saya bg sample jek kt dia..so x payahla saya susah2 nk carik org utk buat bunga pahar..Bg jek sample dah tentu dia boleh buat apa yg saya nak..Bg door gift pula saya serahkan dekat parent saya utk uruskan..Parent saya carik brg2 utk door gift dekat nilai3 jek.Dekat sana banyak pilihan boleh dapat..Harga pon kire okay gak la..Terpulang dekat kita jek nk carik door gift dalam bajet yg kita nak..so bg yg tgh buat persiapan utk mencari door gift tu boleh le wat survey ke nilai tu

Hantaran

Masa saya bertunang dulu hantaran saya dan makcik saya buat sendiri..Semua tempat saya pergi utk melihat contoh2 hantaran dan mencarik brg2 utk membuat hantaran skalik..Ye la kan pada mulanya fikir kalau buat hantaran sendiri save bajet sikit...Tp bila dah de pengalaman buat hantaran ni br le tahu betapa penatnya kalau kenduri kita sendiri semua benda nk buat sendiri memang x terkejar la kan..sampai x cukup tidur dibuatnya..so kali ni utk kahwin ni saya memang x nak buat sendiri takut jd mcm time bertunang..Jadi kali ni saya serahkan dekat sorang kakak ni yg merupakan ofis mate saya yg kebetulan memang die buat bisnes ni utk buat semua hantaran saya...Jadi saya x payah fikirkan pasal hantaran dah..Yg saya tahu sekarang semuanya siap masa majlis tu nanti..tambah2 banyak lg benda lain nk difikirkan..Bila kite dh tempah kt org hantaran atleast x payah nk fikir dah pasal hantaran ni kan..Cuma sekarang ni saya tgh fikirkan soal brg hantaran saya yg belum settle kan lg..selagi x settle selagi tu risau jek..


Akhirnya setakat ni jekla cerita segala persiapan yg telah saya buat yg boleh saya kongsikan setakat ni..Sambungan seterusnya saya akan ceritakan selepas berlangsungnya majlis saya nanti.Doakan semuanya berjalan dgn lancar time majlis saya nanti eh.. :)

8 comments:

kakMayee said...

Amin..dan moga kekal bahagia hingga akhir hayat..Amin..

saliha888 said...

gudluck akak :)

misyu.

LadyNor said...

kakmayee: masyeh eh kak..

saliha : masyeh2..miss u too

saliha888 said...

hikhik. akak kenaii ker sape saliha nehh? ngee

im lace lahh :)

LadyNor said...

lorhh lace ke..ingatkan sape td

MassCanteek... said...

mak aihhh...dah nak kawen dah kawan aku ni..lamanyer tk keep in touch..bila majelisnyer nie...nama aku ader dlm list tk???huhu...masnieyta

yeen said...

insyaallah sumer berjalan lancar.. ;)

LadyNor said...

mass: ko le asyik bz jek.mane le lama x dengo kabo..

yeen: masyeh eh..bg ur add kt i boleh x?